10 روش برای جلوگیری از ریزش مو+درمان
برای ریزش مو چه باید کرد؟ حدود ۲۰ درصد از آقایان در دهه سوم زندگی خود به ریزش مو مبتلا میشوند. در این سن مهمترین علت ریزش مو مردان ژنتیک است. البته میتوان برخی دیگر از دلایل فرعی را نیز پیدا کرد و برای جلوگیری از ریزش مو آنها را تحت کنترل درآورد. ولی باید بدانید که اگر در سن پایین دچار ریزش موی سر هستید، باید در شجرهنامه خود عامل اصلی را پیدا کنید! با این حال، دلایل ریزش مو متعدد است. معمولاً با افزایش سن، ریزش مو در زنان و مردان بیشتر میشود. گاهی مشکل کمبود عناصر یا سلولهای خونی ریزش مو را تشدید میکند. به همین دلیل برای درمان ریزش مو و اطمینان از سلامت خود بهتر است ابتدا یک چکاپ داشته باشید. بسیاری مواقع هم استرس و فشارهای منفی در زندگی علت ریزش موی سر میشود. پس برای جلوگیری از ریزش مو قبل از هر کاری آرامش را به خود وزندگیتان بازگردانید. گاهی هم علت ریزش مو شدید در زنان تغییرات هورمونی مانند بارداری و یائسگی است که باید توسط پزشک بررسی شود.
ریزش موی سر یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. هر فردی به نوبه خود به دنبال راه حلی برای درمان ریزش مو میگردد. ریزش روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو طبیعی است و اگر تعداد تار مو بیش از این باشد، نشان میدهد فرد دچار ریزش مو شدید شده است.
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. پس برای جلوگیری از ریزش مو پیشگیری مهمترین توصیه است. مو هم مانند هر قسمت و هر عضو دیگری از بدن نیاز به مواد غذایی کافی دارد تا بتواند رشد کند و از سلامت خوبی برخوردار شود. مو به دلیل اینکه در معرض محیط بیرونی و هوای آلوده قرار دارد، مراقبت بیشتری میطلبد. در ادامه توصیههایی را مطرح میکنیم که رعایت کردن آنها میتواند برای جلوگیری از ریزش مو مفید باشد.
شامپو کردن روزانه مو را ترک کنید
استفاده از انواع شامپو و نرمکننده از برخی جهات مانند تمیزی و بهداشت فردی مفید هستند، ولی اگر هر روز از این مواد شیمیایی استفاده کنید، به زودی تأثیرات منفی خود را بروز میکنند. در این حالت است که موی شما رو به خشکی میرود و تارهای مو دچار آسیبدیدگی میشوند. پس شامپو کردن روزانه خود را به دو تا سه بار در هفته کاهش دهید تا بدانید یکی از علل ریزش مو چه بوده است.
استفاده از محصولات شیمیایی را کاهش دهید
بسیاری از محصولات زیبایی و آرایشی که برای مو استفاده میشوند، به دلیل داشتن مواد شیمیایی برای مو مضر هستند و در صورت استفاده بیش از حد، باعث خراب شدن، ضعیفی مو و در نهایت ریزش آنها میشوند. بعد از رنگ کردن مداوم مو با رنگ موهای شیمیایی مدتی به تارهای موی خود استراحت بدهید و اجازه دهید رنگ طبیعی خود را نشان دهند. بهتر است محصولات گیاهی کامل و تضمین شده را خریداری کنید. بعد از استفاده مکرر از محصولات آرایشی، موهای خود را با ماسک و تقویتکنندهها تیمار کنید تا موجب ترمیم مو شود.
مواد غذایی مناسب مصرف کنید
هر فردی برای حفظ سلامتی بدن و مغز روزانه به غذا و میوههای با مواد مغذی کافی نیاز دارد. خوراکیهایی که دارای ویتامین و مواد معدنی کافی باشند، برای جلوگیری از ریزش مو مفید هستند. اگر سؤالتان این است که برای جلوگیری از ریزش مو چه بخوریم باید به سراغ مواد خوراکی بروید که از نظر پروتئین، اسید چرب امگا ۳، عنصر روی، آهن، ویتامین ب ۱۲، ویتامین آ و سی، منیزیم و سلنیوم غنی باشد. سبزیجات برگی، مغزهای خشکبار، لوبیا و ماهی را در سبد غذایی خود قرار دهید.
صبر کنید تا موها به طور طبیعی خشک شوند
مو پروتئین خالص است و حرارت بالا به پروتئین مو آسیب میرساند. زمانی که از سشوار و دستگاههای خشککن استفاده میکنید، بدون داشتن آگاهی در حال آسیب زدن به موهای خود هستید. اجازه دهید بعد از دوش گرفتن و شستشوی مو، خودشان به صورت طبیعی خشک شوند تا پروتئین و همچنین تارهای مو استحکام بیشتری پیدا کنند و با محیط بیرون در تبادل قرار گیرند.
حرارت بالا باعث خرد شدن و شکستن تارهای مو میشود. اگر میخواهید موهای خود را حالت دهید، آنها را صاف و یا فر کنید، از دستگاههای مطمئن استفاده کنید، همچنین سری داغ آنها را برای طولانی مدت روی موی خود قرار ندهید و هر ۱۰ ثانیه دستگاه را جا به جا کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر حرارت بالای وسیله حالتدهنده شما، گوش یا انگشتان دستتان را میسوزاند، یعنی حرارتش بسیار بالا است و میتواند به همان اندازه موجب سوختن مو هم بشود. برخی محصولات مانند اسپریهای مقاوم به دمای بالا، آسیبرسانی حرارت به مو را کمتر میکنند. قبل از حالت دادن موهای خود در مواقع اضطراری از این محصولات استفاده کنید.
دریافت ریزمغذیها
اگر شما نیز به تغذیهی سالم اهمیت میدهید، باید در انتخاب تنوع محصولات غذایی دقت کنید تا بتوانید مواد ریزمغذی را از آنها دریافت کنید، در سلامت موها و عوامل موثر در آن میتوان به تغذیهی صحیح که با املاح و ویتامینها اشباع شده است، اشاره کرد. بسیار ضروری است که برای تقویت موهای خود به منابع چربی مفید همراه امگا3، ویتامینهای گروه ب، آهن، ویتامین آ، ث و مکملهای دیگر دسترسی داشته باشیم و هر روز در بشقاب خود سبزیجات و منابع ویتامین را وارد کنیم.
کوتاه نگه داشتن موها
موهای بلند احتمال ایجاد موخوره و گره خوردن را دارند و در این مدل موها توصیه میشود هر چند وقت یک بار برای کوتاهی و خلوت کردن موها وقت بگذارید؛ اگر همیشه این کار را انجام دهید لازم نیست یک دفعه مجبورشوید تمام موهای خود را کوتاه کنید، جالب است بدانید این کار ساده میتواند رویش موهای بیشتری را موجب شود.
برس زدن مو را فراموش نکنید
شانه کردن مو عادت بسیار خوبی است که علاوه بر حفظ نظم و مرتب بودن ظاهر موها، به بهداشت فردی هم کمک میکند. موهای خود را در حالت خیس شانه نزنید. سعی کنید شانهای را انتخاب کنید که دندانههای بزرگ و پهن داشته باشد. بعد از آنکه موهای خود را شانه زدید، نیازی نیست دوباره آن را تکرار کنید یا روزی چند بار این کار را انجام دهید. زیادهروی در برس کردن مو باعث ضعیف شدن فولیکول مو میشود که میتواند ریزش مو را تشدید میکند.
درمان ریزش مو با عسل
برای درمان های خانگی اکثر بیماری ها از عسل استفاده می شود. خواص بی نظیر عسل همیشه می تواند راه چاره ای باشد برای بیماری ها و مشکلات ما. می توانید برای پر پشت تر شدن موهایتان از ترکیب عسل با روغن زیتون و یا روغن بادام تلخ استفاده کنید. هرکدام از این ترکیب ها را می توانید نیم ساعت قبل از حمام روی سر خود گذاشته و سپس دوش بگیرید. عسل باعث حفظ رطوبت موها می شود.
درمان ریزش مو با حنا
برای سفت کردن ریشه موهایتان از ترکیب حنا، سدر و مورد استفاده کنید. به این دلیل ممکن است حنا به موی شما رنگ بدهد می توانید مورد و سدر را به اندازه ۱۵۰ گرم و حنا را ۵۰ گرم مخلوط کرده و استفاده کنید. خاصیت ضد التهابی این مواد نیز باعث از بین رفتن التهاب پوست سر شما می شود.
درمان ریزش مو با روغن بنفشه
بنفشه گیاهی معطر است با گل هایی کوچک به رنگ بنفش. این گیاه مفید در سراسر جهان شناخته شده است. بیشتر از این گیاه در صنعت عطرسازی استفاده می شود، اما روغن آن خواص فوق العاده ای دارد به خصوص برای رشد موها.
علت های ریزش مو:
کمبود پروتئین و مواد مغذی
مصرف سیگار و دخانیات
برخی بیماری ها
عوامل هورمونی
ارث
عفونت ها
مصرف برخی داروها
استرس و فشار عصبی
چرا با آغاز سی سالگی یا بعد از زایمان ریزش مو بیشتر می شود؟
عموما هر استرس شدیدی که به بدن وارد می شود می تواند باعث ریزش مو شود. معمولا دو یا سه ماه بعد از استرسی که به بدن وارد شده ریزش مو شروع می شود و ممکن است تا شش ماه ادامه یابد. به این حالت Telogen Effluvium یا ریزش موی ناشی از استرس گفته می شود. در حاملگی علاوه بر ریزش ناشی از استرس، بعد از سقط یا بعد از زایمان، تغییرات هورمونی شدیدی که در بدن به وجود می آید می تواند باعث ریزش مو شود.
با توجه به اینکه فرد شیردهی دارد یا خیر و همچنین مدت زمانی که از سقط یا زایمان گذشته است، با درمان مناسب می توان از آن جلوگیری کرد. معمولا پزشک ترکیبی از داروهای هورمونی، محلول های تقویتی، آمپول های بیوتین بپانتن را تجویز می کند.
ریزش موی پس از زایمان تا چه مدت ادامه دارد؟
عموما ریزش موی بعد از زایمان، دو تا چهار ماه بعد از زایمان شروع می شود و می تواند تا شش ماه ادامه یابد. خوشبختانه یک تا دو سال بعد به مرور موها به تراکم اولیه ی خود باز می گردند. با درمان های مناسب می توان مدت زمان و حجم ریزش مو را کاهش داد تا موها سریع تر به حجم اولیه ی خود برگردند.
انگل دمودکس چه میزان بر ریزش مو تاثیرگذار است؟
انگل دمودکس به طور طبیعی بر سطح پوست و کف سر بیشتر افراد وجود دارد. افزایش تعداد این انگل ها روی پوست صورت ضایعاتی شبیه روزاسه و همچنین التهاب پوستی ایجاد کند. دمودکس روی پوست سر باعث تغییراتی مانند پوسته ریزی و التهاب می شود. انگل دمودکس معمولا به طور مستقیم بر ریزش مو تاثیر ندارد اما تحمل (Compliance) بدن را در برابر محلول ها و داروهای موضعی کاهش می دهد. این حالت منجر به پوسته ریزی، التهاب و خارش پوست سر می شود که برای فرد مبتلا بسیار آزاردهنده است.
آیا موی افرادی که به دلیل شیمی درمانی ریزش کرده، دوباره رشد خواهد کرد؟
همان طور که می دانید ریزش مو بخشی از عوارض شیمی درمانی است. بسته به رژیم شیمی درمانی و مدت زمان و دفعاتی که فرد تحت شیمی درمانی قرار گرفته است، آسیب ناشی از آن می تواند برگشت ناپذیر باشد. بر اساس نوع داروی شیمی درمانی، درمان های موضعی، تزریق، PRP، مزوتراپی مو و تریپل تراپی می توانند تا حدی از این آسیب جلوگیری کنند.
نمی توان گفت موهای از دست رفته به طور قطع بر می گردند چون میزان اثرگذاری این روش ها به نوع داروی شیمی درمانی، نوع سرطان، رژیم و مدت شیمی درمانی و حتی نوع داروهایی که به عنوان نگهدارنده بعد از پایان شیمی درمانی مصرف می شود، بستگی دارد. برای مثال تاموکسیفن و داروهای مشابه آن که در درمان سرطان سینه استفاده می شود، بر ریزش موها اثر نامطلوب دارند.
به طور دقیق نمی توان گفت چه مقدار از موهای ریخته دوباره رشد خواهند کرد. اقدامات درمانی لازم باید حدود یک تا دو سال بعد از اتمام شیمی درمانی ادامه یابد و بعد از آن با بررسی شرایط می توان تصمیم گرفت که نیاز به کاشت موی مجدد هست یا خیر.
- ۰۰/۰۹/۲۴